Geschiedenis van de WAP

Oprichting
Op 13 mei 1972 werd de oprichtingsbijeenkomst gehouden van een "Plantenwerkgroep binnen de NBAT". Van dat eerste uur zijn alleen Aad Bouman en Co van der Velden nog overgebleven als actief lid. Joost Vlasblom, toen al 73 jaar, was de initiatiefnemer en werd voor de eerste zeven jaar voorzitter. Bij de notaris werd als officiŽle naam vastgelegd: "Werkgroep Aquariumplanten", afgekort WAP. De toevoeging "binnen de NBAT" werd dus losgelaten, maar de samenwerking met de NBAT bleef altijd uitstekend. Tegenwoordig noemen we de WAP Werkgroep Aquatische Planten, dezelfde afkorting, maar zo is ook onze belangstelling voor moerasplanten zichtbaar.

Doelstellingen
Sinds de oprichting zijn de doelstellingen:
 • Uitwisselen van gegevens ter bevordering van de liefhebberij.
 • Onderling ruilen van diverse planten.
 • Verkrijgen van minder bekende planten en het bestuderen hiervan.
 • Tot bloei brengen van planten.


 • Imago
  Het imago van de WAP is lange tijd nogal 'geleerd' geweest: veel Latijn, lange, droge verslagen. Dat is niet meer zo. Als een plant een goede Nederlandse naam heeft, gebruiken we die. De WAP-krant is nog steeds niet dun, maar de stukken zijn overzichtelijk, met veel illustraties, en er staan allerlei korte berichten in. Kritiek dat de besprekingen nogal 'diepgaand' zijn, horen wij echter graag, want enige diepgang willen we graag behouden! We doen ons best de WAP zo toegankelijk mogelijk te houden: voor iedereen begrijpelijk en betaalbaar. Daarom is de contributie ook maar 27 euro per jaar.

  Resultaten
  De WAP heeft momenteel ca. 100 leden. Op een ledenbijeenkomst komen doorgaans rond de 40 leden, wat een prettig aantal is voor een spreker, maar wat ook genoeg gelegenheid biedt voor discussie. Veel WAP-leden zijn in liefhebberskringen beroemd om hun prachtige 'planten-aquaria'. Aquaria van WAP-leden gooien hoge ogen bij de landelijke huiskeuring van de NBAT. Ook in wetenschappelijk opzicht telt de WAP mee. Enkele leden zijn internationale experts op het gebied van water- en moerasplanten. Zo spelen WAP-leden een belangrijke rol in het wetenschappelijk onderzoek naar diverse bekende plantengroepen zoals: Cryptocoryne, Lagenandra, Aponogeton, Anubias en Echinodorus.

  Toekomst
  De WAP is een werkgroep waarvan de meeste leden vele jaren lid blijven. Het verloop is dan ook gering. Veel oudere leden zijn al 10 of meer jaar lid. Telkens opnieuw geven zij een actieve inbreng. De laatste jaren zijn er ook meer jonge leden bijgekomen, waarvan enkelen inmiddels een actieve rol spelen in de werkgroep.