Hydrilla verticillata (L. f.) Royle


In het aquarium - Magda Albers

Vrouwelijke bloempjes - Magda Albers

Mannelijke bloempjes - Magda Albers

Nederlandse naam -
Wetenschappelijke naam Hydrilla verticillata (L. f.) Royle
Familie Hydrocharitaceae
Synoniemen Serpicula verticillata L. f.
Verspreiding Azië, Australië, Oost-Afrika, Europa. De soort is inmiddels in vele landen ingeburgerd. O.a. in Noord-, Centraal- en Zuid-Amerika. Kort geleden is de soort voor het eerst in Nederland aangetroffen.
Habitat Langzaamstromende en stilstaande wateren zoals meren, sloten, beken en rivierarmen. Hydrilla verticillata kan zich goed aanpassen en is dan ook gevonden in verschillende watertypes: in zacht en zuur water, in hard en basisch en zelfs in brak water. De planten groeien meestal in de volle zon.
Beschrijving Een echte waterplant die niet boven water kan groeien. De stengels kunnen met gemak 2 m lang worden. De donkergroene, enigszins doorschijnende bladeren zijn 1-2 cm lang en 1-3 mm breed. Ze staan in kransen van 3-6, soms tot 12. De planten zijn eenhuizig, bij uitzondering tweehuizig, d.w.z. de eenslachtige bloemen staan doorgaans op dezelfde plant. Mannelijke bloempjes zijn ca. 1,5 mm groot en worden omhuld door 2 vergroeide schutblaadjes. Als de mannelijke bloempjes open gaan, scheurt het schutblad en stijgt het bloempje naar de wateroppervlakte. Vrouwelijke bloempjes hebben een tot 10 cm lengte uitgegroeide bloembodem ( hypanthium ) dat tot aan de wateroppervlakte reikt. De mannelijke bloempjes drijven op het water en botsen tegen de vrouwelijke. Het stuifmeel komt explosief vrij, waarmee het op de vrouwelijke bloempjes terecht komt.
Gebruik Aquarium: Een gemakkelijk te kweken, snelgroeiende stengelplant. Ze verlangt genoeg licht.
Vijver: Hydrilla verticillata is ook geschikt voor de vijver. In de herfst vormt de plant winterknoppen, die in het voorjaar weer uitlopen.
Kweek Stekken: Stekken gaat gemakkelijk. De afgeknipte delen kunnen direct geplant worden, of enige tijd in het water laten drijven om de vorming van wortels te stimuleren.
Zaaien: Er is nauwelijks ervaring met het vermeerderen d.m.v. zaad.
Verwante soorten In niet-bloeiende toestand kan Hydrilla verticillata verwisseld worden met Egeria-, Elodea- en Lagarosiphon-soorten. De bladeren van Hydrilla verticillata staan in kransen, terwijl die van Lagarosiphon meestal verspreid of tegenoverstaand zijn. Bij Egeria en Elodea staan de bladeren ook in kransen, maar doorgaans in geringere aantallen (3,4, soms 5).
Beschrijving : André van Proosdij

Literatuur
  • Cook, C.D.K., 1996. Aquatic Plant Book, SPB Academic Publishing, Amsterdam / New York: pag. 99-100.
  • Cook, C.D.K. & Lüönd, 1982. A revision of the genus Hydrilla, Aquatic Botany 13: 485-504.
  • Kasselmann, C., 1999. Aquarienpflanzen, 2., überarbeitete und erweiterte Auflage, Eugen Ulmer Verlag, Stuttgart, Deutschland: pag. 298-299.