Ludwigia arcuata Walter


Emerse vorm aan de rand van een vijver - Liesbeth van Bruggen

Submerse vorm - Harry van Bruggen

Bloem - Harry van Bruggen

Vrucht - Harry van Bruggen

Zaden - Harry van Bruggen

Nederlandse naam Geen officiŽle Nederlandse naam.
Wetenschappelijke naam Ludwigia arcuata Walter
Familie Onagraceae - Teunisbloemfamilie.
Synoniemen Verschillende, die niet meer worden gebruikt.
Verspreiding Oostelijke Verenigde Staten: van Carolina tot Florida.
Habitat Vochtige en natte groeiplaatsen.
Beschrijving Moerasplant met emers kruipende en submers rechtopstaande, veelvuldig vertakte stengels met kruiswijs tegenoverstaande, langwerpige of lancetvormige bladeren. Deze worden tot 2,5 cm lang en 0,5 cm breed, onder water meestal smal en groen en boven water breder en prachtig roodbruin gekleurd. Bloemen alleenstaand in de bladoksels, geel, tot ruim 2 cm in doorsnede, met vier kroonbladeren en meeldraden en een vierhokkig vruchtbeginsel met vele zaden.
Gebruik Aquarium : Hoewel Ludwigia arcuata een geschikte plant is voor niet te warme, goed verlichte aquaria, zal deze plant vaak geen duidelijke, mooie groei vertonen.
Vijver : Ludwigia arcuata is een zeer geschikte plant voor een vochtige standplaats aan de rand van een vijver. In niet te strenge winters is de plant winterhard, maar het verdient aanbeveling voor de zekerheid enkele planten binnen ( op de vensterbank ) te overwinteren.
Kweek Ze is gemakkelijk door stekken te vermeerderen. Kweek als potplant op de vensterbank in zeer vochtige grond is ook heel goed mogelijlk. De plant zal dan ook geregeld bloeien, hetgeen in het aquarium niet het geval is. De kweek in sterk verwarmde aquaria is vaak moeilijk.
Verwante soorten De niet bloeiende aquariumvorm van deze Ludwigia kan worden verward met Didiplis diandra (Nutt. ex DC.) Alph. Wood (synoniem Peplis diandra Nutt. ex DC.). Van L. arcuata zijn twee vormen beschreven, f. aquatica (Koehne) Fassett, en f. terrestris (Koehne) Fassett. Het is niet bekend tot welke vorm de hier gekweekte plant behoort. Er worden nog andere Ludwigia-soorten gehouden, zoals L. repens en L. palustris ( zie de beschrijving van deze laatste soort ). Deze beide soorten hebben echter een breder submers blad. L. palustris is in bloeiende toestand goed te herkennen aan het ontbreken van kroonbladen. Tenslotte, om de verwarring compleet te maken, zijn er kruisingen bekend en ook in de handel in omloop van L. repens X L. arcuata.
Beschrijving : Harry van Bruggen

Literatuur
  • Kasselman, C., 1998. Handboek Aquariumplanten: 138.
  • Wit, H.C.D. de, 1982. Aquariumplanten, 4e druk: 402.